ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΥΝΕΠΙΜΕΛΕΙΑ

ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΥΝΕΠΙΜΕΛΕΙΑ

Σε πρόσφατη απόφασή του το δικαστήριο έκρινε ότι σε περίπτωση ανάθεσης της επιμέλειας του ανήλικου τέκνου από κοινού και στους δύο γονείς (συνεπιμέλεια) δεν παύει η υποχρέωση καταβολής διατροφής για το παιδί.

Συγκεκριμένα, η απόφαση του δικαστηρίου αναφορικά με την υποχρέωση διατροφής και στη συνεπιμέλεια έκρινε τα εξής:

Περαιτέρω, από τα ίδια, ως άνω, αποδεικτικά μέσα, αποδείχθηκε ότι τα ανήλικα τέκνα των διαδίκων,…και….ηλικίας, κατά το χρόνο συζήτησης της αγωγής, 10 και 9 ετών αντίστοιχα, δεν έχουν εισοδήματα από περιουσία, ούτε από οποιαδήποτε άλλη πηγή, λόγω, δε, της ανηλικότητάς τους δεν μπορούν να ασκήσουν βιοποριστική εργασία. Συνεπώς, δεν μπορούν να διαθρέψουν τον εαυτό τους και δικαιούνται να λαμβάνουν διατροφή σε χρήμα, προκαταβαλλόμενη κατά μήνα, από τους υπόχρεους γονείς τους, οι οποίοι ενέχονται ανάλογα με τις οικονομικές τους δυνάμεις, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 1486 παρ. 2 και 1489 παρ. 2 του ΑΚ, ως τέτοιων νοούμενων του εισοδήματός τους από κάθε βιοποριστική πηγή αλλά και της κινητής και ακίνητης περιουσίας τους (βλ. ΕφΠειρ. 476/2016, ΤΝΠ Νόμος).

Στα πλαίσια της συνάσκησης της επιμέλειας των ανηλίκων τέκνων των διαδίκων, η ενάγουσα μητέρα τους δικαιούται, κατ` άρθρο 1516 παρ. 2 ΑΚ, να ασκήσει τις αξιώσεις διατροφής που έχουν τα τέκνα της κατά του εναγόμενου πατέρα τους, στα πλαίσια της συνεπιμέλειας, κατά τις ημέρες που θα διαμένουν μαζί της. Εξάλλου, στην περίπτωση που η επιμέλεια του τέκνου ασκείται από κοινού με τη μορφή της εναλλασσόμενης κατοικίας, όπου το τέκνο διαβιεί εναλλάξ με τον πατέρα και τη μητέρα, υποχρεούνται και οι δύο γονείς να καταβάλουν διατροφή σε χρήμα, καθώς μόνη η παροχή προσωπικής φροντίδας προς το τέκνο δεν απαλλάσσει τους γονείς από την υποχρέωση καταβολής διατροφής, άλλως δεν θα μπορούσε να καλυφθεί η ανάγκη του τέκνου σε εισόδημα προκειμένου να διατραφεί (βλ. Π. Νικολόπουλος, Αλληλεπίδραση της καταβολής διατροφής ανηλίκου με την επιμέλεια και την παρεμπόδιση της επικοινωνίας, ΕφΑΔΠολΔ 2018, σελ. 691).

Τα ανήλικα διαμένουν, κατά το χρόνο συζήτησής της αγωγής, όπως προαναφέρθηκε, με τη μητέρα τους και το σύντροφό της σε διαμέρισμα που της ανήκει κατά ψιλή κυριότητα, δεν βαρύνονται επομένως με δαπάνη στέγασης παρά μόνο με τις αναλογούσες σε αυτά συναφείς δαπάνες ηλεκτρισμού, θέρμανσης, ύδρευσης κλπ.. Οι λοιπές ανάγκες διαβίωσής τους, δηλαδή για τροφή, ένδυση, εκπαίδευση, άθληση και ψυχαγωγία, είναι οι συνήθεις που απαιτούνται για ανήλικα τέκνα της ιδίας με αυτά ηλικίας και κατάστασης της υγείας τους, και της αυτής, από άποψης οικονομικών δυνατοτήτων των γονέων τους, κατάστασης. Με βάση τις ανάγκες των ανήλικων τέκνων των διαδίκων, όπως αυτές προκύπτουν από τις συνθήκες της ζωής τους (άρθρο 1493 ΑΚ), δηλαδή την ηλικία, τον τόπο κατοικίας τους, τις εκπαιδευτικές τους ανάγκες και τις οικονομικές δυνάμεις του πατέρα τους (βλ. ΑΠ 541/2015, ΤΝΠ Νόμος, ΑΠ 1663/2014, ΧρΙΔ 2015, 196), την υγεία τους, η ανάλογη σε χρήμα διατροφή, που δικαιούνται και ανταποκρίνεται στα απαραίτητα έξοδα για τη συντήρηση και ανατροφή τους (άρθρο 1493 εδ. β` του ΑΚ), ανέρχεται μηνιαίως, κατά το κρίσιμο διάστημα, στο ποσό των 450 ευρώ για καθένα από αυτά. Στα ποσά αυτά συνυπολογίζεται και η επιβάρυνση των λειτουργικών εξόδων της κατοικίας (θέρμανσης, ύδρευσης, ηλεκτροφωτισμού κλπ.), στην οποία θα διαμένουν οι ανήλικες με τους γονείς τους βάσει της ανωτέρω χρονικής κατανομής της διαμονής τους (εναλλασσόμενης κατοικίας), συνυπολογίζονται δε και οι αποτιμώμενες σε χρήμα, συναφείς με την επιμέλειά τους, υπηρεσίες των γονέων τους.

Σημειώνεται ότι η αναφορικά με τον προσδιορισμό της διατροφής σε περίπτωση χρονικής κατανομής της γονικής μέριμνας ή κοινής άσκησης της επιμέλειας με εναλλασσόμενη διαμονή των τέκνων αυτή, κατά την ορθότερη λύση, υπολογίζεται με την αναλογία των γονέων στις μηνιαίες δαπάνες των τέκνων με βάση το εισόδημά τους, την αφαίρεση του ποσού που καλύπτει απευθείας έκαστος γονέας την περίοδο που ασκεί τη γονική μέριμνα και που διαμένει με το τέκνο και την επιδίκαση σε βάρος του γονέα με το μεγαλύτερο εισόδημα της διαφοράς μεταξύ του καταβλητέου ποσού και του ποσού που του αναλογεί να καταβάλει (βλ. εκτενέστερα Π. Νικολόπουλος, Αλληλεπίδραση της καταβολής διατροφής ανηλίκου με την επιμέλεια και την παρεμπόδιση της επικοινωνίας, ΕφΑΔΠολΔ 2018, σελ. 691 όπου παραθέτει παραδείγματα για υπολογισμό διατροφής στην εναλλασσόμενη κατοικία).