ΔικηγοροςΔιαζυγιων.gr

ΣΥΝΕΠΙΜΕΛΕΙΑ – ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΤΕΚΝΟΥ

ΣΥΝΕΠΙΜΕΛΕΙΑ – ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΤΕΚΝΟΥ

Το δικηγορικό μας γραφείο ιδρύθηκε το 1952 και έχει πάνω από 70 χρόνια νομικής εμπειρίας και παράδοσης στο οικογενειακό δίκαιο, με τρεις γενιές δικηγόρων. Δεχόμαστε στο γραφείο μας στο Κολωνάκι στην οδό Ομήρου αρ. 21 και στο γραφείο μας στην Γλυφάδα, στην οδό Λαζαράκη αρ. 27, τηλ. 2107231630.

Το δικηγορικό μας γραφείο θεωρείται ένα από τα πλέον εξειδικευμένα στον τομέα του οικογενειακού δικαίου και στην διαφορές που προκύπτουν από ένα διαζύγιο όπως η επιμέλεια – συνεπιμέλεια των παιδιών, η διατροφή και η επικοινωνία τους με τους γονείς.

φωτογραφία του Στέφανου Οικονόμου από παρουσία του στον ΣΚΑΙ για τα συναινετικά διαζύγια

φωτογραφία από συνέντευξη του Στέφανου Οικονόμου στον ΣΚΑΙ για τα συναινετικά διαζύγια

Ο νέος νόμος για τη συνεπιμέλεια των παιδιών έχει δημιουργήσει πολλά ερωτήματα. Οι γονείς που βρίσκονται σε διαδικασία διαζυγίου, αναρωτιόνται για το τί είναι η συνεπιμέλεια, τί κινδύνους κρύβει και αν είναι προς το συμφέρον των παιδιών τους. Ενημερωθείτε παρακάτω για το τί σημαίνει θεωρητικά και πρακτικά η συνεπιμέλεια και μην διστάσετε να κλείσετε ραντεβού μαζί μας στο 2107231630 για να συζητήσουμε την υπόθεσή σας.

Η επιμέλεια και η συνεπιμέλεια είναι ένα μέρος της γονικής μέριμνας

Όταν η έγγαμη συμβίωση των γονέων διακόπτεται , το πρώτο πρόβλημα που ανακύπτει είναι ποιός από τους δυο γονείς θα αναλάβει την επιμέλεια του παιδιού, δηλαδή το τμήμα αυτό της γονικής μέριμνας που αφορά τα ουσιώδη θέματα της καθημερινότητας ενός παιδιού ή αν θα συνεχίσουν οι δύο γονείς να ασκούν από κοινού την επιμέλεια, δηλαδή να έχουν την συνεπιμέλεια του ανήλικου παιδιού.

Σημαντική διαφοροποίηση στο θέμα της επιμέλειας επέφερε η νέα διάταξη του νόμου, η οποία ορίζει ότι ο γονέας ακόμα και αν έχει την επιμέλεια του ανήλικου τέκνου δεν μπορεί αυθαίρετα να αποφασίσει να αλλάξει τον τόπο διαμονής του παιδιού, όταν αυτό θα επιφέρει μεγάλες δυσκολίες στην επικοινωνία του άλλου γονέα με το παιδί, αλλά οφείλει να αναζητήσει είτε την σύμφωνη γνώμη του είτε να εκδοθεί σχετική δικαστική απόφαση που να του το επιτρέπει.

Τα κριτήρια για την ανάθεση της επιμέλειας ή συνεπιμέλειας του παιδιού

Το Δικαστήριο όταν αποφασίζει σε ποιον γονέα θα αναθέσει την αποκλειστική επιμέλεια του τέκνου, δηλαδή την μητέρα ή τον πατέρα, πρέπει να έχει ως αποκλειστικό οδηγό, το συμφέρον και μόνον του ανηλίκου τέκνου.

Η εφαρμογή του νόμου για την συνεπιμέλεια

Στην Ελλάδα μέχρι την τροποποίηση του νόμου για την συνεπιμέλεια, η επιμέλεια ανατίθετο σχεδόν πάντα από τα Δικαστήρια στην μητέρα. Οι δικαστικές αποφάσεις που αναθέτουν την επιμέλεια στον πατέρα ήταν (και είναι ακόμα παρά την τροποποίηση του νόμου) πολύ λίγες και συνήθως αυτό γίνεται όταν η μητέρα αντιμετωπίζει προβλήματα ή τα παιδιά είναι αρκετά μεγάλα και σθεναρά επιθυμούν να μείνουν με τον πατέρα τους αντί με την μητέρα τους.

Πλέον, μετά την εφαρμογή του νέου νόμου για τη συνεπιμέλεια, τα Δικαστήρια τείνουν να εφαρμόζουν κάποια μορφή συνεπιμέλειας με εξαίρεση τα τέκνα βρεφικής ηλικίας που συνήθως δίνουν την αποκλειστική επιμέλεια στην μητέρα.

Η εφαρμογή του νέου νόμου για την συνεπιμέλεια από την πρώτη στιγμή δημιούργησε πολλά ερωτήματα σε όλους τους γονείς που βρίσκονται μπροστά σε ένα διαζύγιο. Οι έμπειροι δικηγόροι οικογενειακού δικαίου του γραφείου μας είναι εδώ για να σας ακούσουν και να δώσουν απαντήσεις στα ερωτήματα και στις εύλογες ανησυχίες σας για το θέμα της συνεπιμέλειας. Στο κάτω – κάτω αφορά το παιδί σας και αξίζει την καλύτερη μεταχείριση.

Παρά το ότι πλέον όλοι διαβάζουν στην Internet για το τί είναι η συνεπιμέλεια και το τί προβλέπει ο νόμος, εμείς θα σας συμβουλεύαμε να συζητήσετε τα ερωτήματά σας με έναν εξειδικευμένο δικηγόρο στα θέματα επιμέλειας, συνεπιμέλειας, διατροφής και διαζυγίων που θα μπορέσει να σας δώσει σωστές απαντήσεις και θα ενδιαφερθεί για εσάς και την υπόθεσή σας.

Τι είναι η συνεπιμέλεια;

Με το νέο νόμο για την συνεπιμέλεια, καθιερώνεται η κοινή άσκηση της γονικής μέριμνας, στην περίπτωση διαζυγίου ή διακοπής της συζυγικής συμβίωσης, ακόμα και αν δεν υπάρχει συμφωνία των γονέων ή δικαστική απόφαση. Με τη νέα ρύθμιση για τη συνεπιμέλεια, η συνέχιση της από κοινού άσκησης της γονικής μέριμνας είναι ο κανόνας και μπορεί να αποκλειστεί μόνο με συμφωνία των γονέων ή με απόφαση του Δικαστηρίου στο οποίο μπορεί να προσφύγει ο κάθε γονέας.

Μάλιστα η επιμέλεια του τέκνου πρέπει να ασκείται «εξίσου» και από τους δύο γονείς εφόσον θεμελιώδης αρχή του οικογενειακού δικαίου είναι η ισότιμη συμβολή και των δύο γονέων στην ανατροφή του τέκνου. Ο όρος <<εξίσου>> είναι καινοτομία του νέου νόμου για τη συνεπιμέλεια. Όμως τα Δικαστήρια δεν τον ερμηνεύουν ως <<ισόχρονα>> δηλαδή δεν θεωρούν ότι το Δικαστήριο πρέπει να επιβάλλει την ισόχρονη άσκηση της επιμέλειας του ανήλικου από τους δύο γονείς.

Σε περίπτωση διαφωνίας των γονέων ή κακής άσκησης της επιμέλειας από τον ένα γονέα, η ρύθμιση της γονικής μέριμνας των ανηλίκων τέκνων γίνεται από το Δικαστήριο. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι αρκεί, απλώς, η διαφωνία των γονέων, για να απονείμει ο δικαστής, την αποκλειστική επιμέλεια του παιδιού στον έναν γονέα και να αποκλείσει τη συνεπιμέλεια.

Υπάρχουν πρόσφατες αποφάσεις δικαστηρίων που δέχονται ότι αν δεν συντρέξει σπουδαίος λόγος, που εγκυμονεί κινδύνους για το παιδί ή αν δεν συντρέξει πραγματική αδυναμία άσκησης της συνεπιμέλειας, δεν νοείται ανάθεση της αποκλειστικής επιμέλειας στον ένα γονέα ή έστω κατανομή της επιμέλειας με τρόπο που θα εμπόδιζε την ουσιαστική συμμετοχή και των δύο γονέων στην ανατροφή και φροντίδα του παιδιού.

Πολλές δε αποφάσεις δέχονται ότι ακόμα και η έλλειψη της συνεργασίας των γονέων δεν πρέπει να συνιστά εμπόδιο για την επιλογή της χρονικής κατανομής της επιμέλειας.

 

Να συμφωνήσω στην συνεπιμέλεια των παιδιών μου;

Η απάντηση δεν είναι απλή. Κατ’ αρχήν, όπως θα διαβάσετε παρακάτω, υπάρχουν πολλά είδη συνεπιμέλειας και πολλοί παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψιν. Εξαρτάται από την ηλικία του παιδιού και κυρίως από τις σχέσεις σας με τον άλλο σύζυγο. Εξαρτάται από το πόσο κοντά μένετε και το κατά πόσο μπορείτε να συνεννοηθείτε. Με όλους αυτούς τους παράγοντες η απάντηση δεν μπορεί να είναι ίδια για όλες τις περιπτώσεις. Όλα τα παραπάνω θα τα συζητήσουμε και θα σας προτείνουμε ποια είναι η καλύτερη λύση για την δικιά σας περίπτωση.

ΧΡΟΝΙΚΗ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΗΣ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΝΑΛΛΑΣΣΟΜΕΝΗ ΔΙΑΜΟΝΗ ΤΟΥ ΤΕΚΝΟΥ

Εφαρμόζοντας το νέο νόμο για τη συνεπιμέλεια, το δικαστήριο μπορεί να αποφασίσει είτε τη χρονική κατανομή της άσκησης της επιμέλειας μεταξύ των γονέων είτε την εναλλασσόμενη διαμονή του τέκνου.

Στην χρονική κατανομή της επιμέλειας οι γονείς ασκούν εναλλάξ τη γονική μέριμνα και αυτό συνεπάγεται ότι το παιδί έχει εναλλασσόμενη κατοικία στον τόπο της κατοικίας του γονέα του, ο οποίος στο πλαίσιο αυτό ασκεί μόνος του κάθε φορά τις πράξεις επιμέλειας του παιδιού για όλα σχεδόν τα θέματα.

Η εναλλασσόμενη διαμονή μπορεί να διαταχθεί από το Δικαστήριο αυτοτελώς στα πλαίσια της συνεπιμέλειας, δηλαδή χωρίς την κατανομή της άσκησης της επιμέλειας, οπότε οι γονείς εξακολουθούν να ασκούν από κοινού την επιμέλεια του παιδιού (συνεπιμέλεια) με εξαίρεση μόνο εκείνες τις πράξεις επιμέλειας, που μπορεί να επιχειρεί κάθε φορά μόνος του ο γονέας με τον οποίο διαμένει εκ περιτροπής το παιδί.

Οι δικηγόροι διαζυγίων του γραφείου μας απαντούν παρακάτω στις πιο συνηθισμένες ερωτήσεις των γονέων σχετικά με τη συνεπιμέλεια:

Συνεπιμέλεια και διατροφή τέκνου

Κάθε γονέας έχει υποχρέωση να συνεισφέρει στην διατροφή του τέκνου του. Όταν το παιδί διαμένει κατά βάση με τον ένα γονέα και ο άλλος γονέας έχει απλώς ένα δικαίωμα επικοινωνίας με αυτό, για ορισμένες ημέρες και ώρες ανά μήνα είναι προφανές ότι όλες οι ανάγκες του παιδιού καλύπτονται από τον γονέα με τον οποίο διαμένει το παιδί. Όμως στα πλαίσια της συνεπιμέλειας, το παιδί μπορεί να διαμένει ισόχρονα ή σχεδόν ισόχρονα στα σπίτια και των δύο γονέων. Σε αυτές τις περιπτώσεις συνεπιμέλειας, οι ανάγκες του παιδιού για την διατροφή του καλύπτονται στην πράξη και από τους δύο γονείς. Πρακτικά δηλαδή, το κόστος στέγασης και διατροφής ( σίτισης ) του παιδιού πληρώνεται από τον κάθε γονέα όταν το παιδί είναι μαζί του Παραμένουν βέβαια οι ανάγκες του παιδιού σχετικά με τα σχολεία του, τα ρούχα του, τα παιχνίδια του, τις δραστηριότητές του κλπ οπότε θα πρέπει να καθορισθεί να καταβάλλει ο ένας γονέας στον άλλο για λογαριασμό του παιδιού ένα ποσό ως διατροφή σε χρήμα. Σε αυτή την περίπτωση όμως το ποσό αυτό θα πρέπει να είναι χαμηλότερο.

Μπορεί ο γονέας που έχει την επιμέλεια να μετακομίσει μαζί με το παιδί σε άλλη πόλη;

Πλέον για τη μεταβολή του τόπου διαμονής του τέκνου που επιδρά ουσιωδώς στο δικαίωμα επικοινωνίας του άλλου γονέα, απαιτείται προηγούμενη έγγραφη συμφωνία των γονέων ή προηγούμενη δικαστική απόφαση που εκδίδεται μετά από αίτηση ενός από τους γονείς.

 

Τί γίνεται όταν ένας γονέας ασκεί με κακό τρόπο την επιμέλεια;

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η νέα διάταξη η οποία προβλέπει ότι αν ο πατέρας ή η μητέρα παραβαίνουν τα καθήκοντα που τους επιβάλλει το λειτούργημά τους για την επιμέλεια τότε το δικαστήριο μπορεί να πάρει μέτρα ή ακόμα και να αφαιρέσει την επιμέλεια.

Ως τέτοιες περιπτώσεις κακής άσκησης της επιμέλειας αναφέρονται η διατάραξη της συναισθηματικής σχέσης του τέκνου με τον άλλο γονέα και την οικογένειά του, η παρεμπόδιση της επικοινωνίας με τον άλλο γονέα, η παράλειψη του δικαιώματος επικοινωνίας από τον δικαιούχο γονέα αλλά και η αδικαιολόγητη άρνηση του γονέα να καταβάλλει την οφειλόμενη διατροφή στο τέκνο.

Πράγματι, οι δικηγόροι της εταιρίας μας έχουν συναντήσει περιπτώσεις, που ο υπόχρεος προς διατροφή, συνήθως ο πατέρας, απαιτεί να βλέπει συχνά το παιδί αλλά από την άλλη δεν πληρώνει την διατροφή του.

Υπαρκτό αν και όχι συνηθισμένο είναι επίσης το φαινόμενο ο ένας γονέας, συνήθως η μητέρα να φέρνει εμπόδια στην επικοινωνία του παιδιού με τον άλλο γονέα ή με την οικογένειά του. Πλέον σύμφωνα με το νέο νόμο, το Δικαστήριο σταθμίζοντας την συμπεριφορά του γονέα που έχει την επιμέλεια, θα μπορεί να του την αφαιρεί όταν δεν ανταποκρίνεται στα καθήκοντά του.  

Συνέντευξη του Σ. Οικονόμου για την ενδοοικογενειακή βία
Συνέντευξη του Σ. Οικονόμου για την ενδοοικογενειακή βία

(διαβάστε συνέντευξη του Στέφανου Οικονόμου στο Madam Figaro για τη συνεπιμέλεια, εδώ.)

Οι δικηγόροι διαζυγίων του γραφείου μας μπορούν να σας συμβουλεύσουν για θέματα επιμέλειας και συνεπιμέλειας και για όλα τα άλλα θέματα που εγείρονται όταν ένα ζευγάρι φθάνει στο διαζύγιο. Μπορείτε να τηλεφωνήσετε στο 210 7231630 για να κλείσετε ένα ραντεβού με τους δικηγόρους μας στην Γλυφάδα ή στο Κολωνάκι για να συζητήσετε ότι θέμα οικογενειακού δικαίου σας απασχολεί.