ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΦΑΝΗ
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΦΑΝΗ

ΣΥΝΕΠΙΜΕΛΕΙΑ

Ο νέος νόμος για την συνεπιμέλεια των ανήλικων τέκνων είναι προ των πυλών και δημιουργεί πολλές ανησυχίες για την εφαρμογή του, σε όλους τους δικηγόρους που ασχολούνται καθημερινά με υποθέσεις διαζυγίων και επιμέλειας και συνεπιμέλειας τέκνων, όπως ο δικηγόροι του γραφείου μας, Στέφανος Οικονόμου, Φανή Οικονόμου και Παναγιώτης Οικονόμου. Παρότι ακόμα δεν ξέρουμε το τελικό κείμενο που θα ψηφιστεί, φαίνεται ότι οι δύο πιό βασικές καινοτομίες του θα είναι οι εξής:

α/ η υποχρέωση του δικαστηρίου να καθορίζει τον χρόνο επικοινωνίας του παιδιού με τον γονέα, με τον οποίο δεν διαμένει, στο 1/3 του συνολικού χρόνου. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι το δικαστήριο θα καθορίζει ότι το παιδί θα πρέπει να διαμένει με τον άλλο γονέα, συνήθως τον πατέρα, χρόνο που θα φθάνει τους τέσσερεις μήνες κάθε χρόνο. Σίγουρα για πολλούς γονείς, συνήθως τους πατεράδες, θα είναι μία ευκαιρία να έχουν πιο συχνή επικοινωνία με τα παιδιά τους,   Η μεγάλη μας εμπειρία όμως ως δικηγόροι που ασχολούνται επί δεκαετίες με θέματα οικογενειακού δικαίου, διαζυγίων και επιμέλειας – συνεπιμέλειας τέκνων, μας επιτρέπει να θέσουμε πολλά ερωτηματικά για το πως θα εφαρμοστεί ο νέος νόμος για τη συνεπιμέλεια. Πως θα γίνει αυτό όταν τα σπίτια των γονέων απέχουν πολύ το ένα από το άλλο και το παιδί πηγαίνει σχολείο; Αν π.χ. ο πατέρας μένει σε απόσταση 2 ωρών από το σχολείο του παιδιού, θα πρέπει το παιδί να ταλαιπωρείται 4 ώρες την ημέρα στο πήγαινε – έλα; Πως θα ισχύσει αυτό για πολύ μικρά παιδιά που δεν είναι δυνατόν να πηγαινοέρχονται από το ένα σπίτι στο άλλο; Τι θα σημαίνει αυτό για το ύψος της διατροφής; Θα πρέπει να μειωθεί η διατροφή στα 3/4;  Και πως θα κατανέμονται αυτές οι 120 ημέρες μέσα στον χρόνο; Ερωτήματα που τα δικαστήρια θα κληθούν να απαντήσουν και πιθανόν να δημιουργηθούν περισσότερα προβλήματα από όσα υπάρχουν σήμερα. 

Σε κάθε περίπτωση, το τεκμήριο αυτό του 1/3 του χρόνου θα είναι μαχητό. Αυτό σημαίνει ότι το δικαστήριο θα μπορεί, αν υπάρχουν λόγοι, να ρυθμίζει διαφορετικά την επικοινωνία και για μικρότερο χρονικό διάστημα.

Ως δικηγόροι με ιδιαίτερη εμπειρία σε υποθέσεις συνεπιμέλειας και γενικότερα επιμέλειας τέκνων, θεωρούμε πως τα δικαστήρια οφείλουν να ακούν πάντοτε τα παιδιά και να λαμβάνουν υπόψη τη γνώμη τους ακόμα και όταν τα παιδιά είναι μικρής ηλικίας και να προβαίνουν σε μία προσπάθεια δικαστικής διαμεσολάβησης για να βρεθεί λύση. Θεωρούμε ότι η ιδιωτική διαμεσολάβηση που προωθεί ο νέος νόμος για την συνεπιμέλεια δεν θα δώσει λύσεις ενώ αντίθετα ο δικαστής με το κύρος και την εμπειρία του, ακούγοντας και το παιδί θα μπορέσει να προτείνει κάποιο κοινά αποδεκτό πλαίσιο επικοινωνίας και επιμέλειας και μόνο αν δεν το καταφέρει να το καθορίσει με την απόφασή του.

β/ η δεύτερη μεγάλη καινοτομία του νέου νόμου για τη συνεπιμέλεια φαίνεται ότι θα είναι η θέσπιση αντικειμενικών κριτηρίων κακής άσκησης της γονικής μέριμνας, όπως είναι η μη καταβολή της διατροφής και η παρεμπόδιση της επικοινωνίας των παιδιών. Πράγματι, οι δικηγόροι της εταιρίας μας έχουν συναντήσει πολλές περιπτώσεις, που ο υπόχρεως προς διατροφή, συνήθως ο πατέρας, απαιτεί να βλέπει συχνά το παιδί αλλά από την άλλη δεν πληρώνει την διατροφή του. Υπαρκτό αν και όχι συνηθισμένο είναι επίσης το φαινόμενο ο ένας γονέας να φέρνει εμπόδια στην επικοινωνία το παιδιού με τον άλλο γονέα. 

Η άποψη του δικηγόρου Στέφανου Οικονόμου είναι ότι το κριτήριο για κάθε δικαστική απόφαση σχετικά με την επιμέλεια ή την συνεπιμέλεια του παιδιού, πρέπει να είναι το συμφέρον του παιδιού και ότι η άποψή του πρέπει να ακούγεται πάντοτε από τον δικαστή και να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη.

Οι δικηγόροι του γραφείου μας μπορούν να σας συμβουλεύσουν για θέματα συνεπιμέλειας και για όλα τα άλλα θέματα που εγείρονται όταν ένα ζευγάρι φθάνει στο διαζύγιο. Μπορείτε να τηλεφωνήσετε στο 2107231630 για να κλείσετε ένα ραντεβού, είτε από κοντά, είτε τηλεφωνικά ή μέσω skype ή messenger για να συζητήσετε ότι θέμα οικογενειακού δικαίου σας απασχολεί.