ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΦΑΝΗ
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΦΑΝΗ

ΣΥΝΕΠΙΜΕΛΕΙΑ

Ο νέος νόμος για την συνεπιμέλεια των ανήλικων τέκνων είναι προ των πυλών και αναμένεται να ψηφισθεί και να αρχίσει η εφαρμογή του από το τέλος Ιουνίου. Είναι φυσικό λοιπόν να δημιουργεί πολλά ερωτήματα σε όλους τους γονείς που βρίσκονται σε διάσταση.
Ο διαχειριστής της εταιρίας μας Στέφανος Οικονόμου, δικηγόρος στον Άρειο Πάγο έδωσε πρόσφατα συνέντευξη στο περιοδικό Madame Figaro όπου ανέλυσε το τι θα ισχύει με τη νέα ρύθμιση. Μπορείτε να διαβάσετε την συνέντευξη εδώ: https://www.madamefigaro.gr/sygxroni-zoi/oikogeneia-paidi/123110/sunepimeleia-ti-problepei-to-neo-nomosxedio-gia-tous-xorismenous-goneis 

Η συνεπιμέλεια υπάρχει και σήμερα ως έννοια στο οικογενειακό δίκαιο και σημαίνει ότι κανένας γονέας δεν έχει την αποκλειστική επιμέλεια και οι γονείς πρέπει να συναποφασίζουν για όλα τα θέματα και το παιδί μένει ένα διάστημα με τον ένα γονέα και ένα διάστημα με τον άλλο.

Η αλήθεια είναι ότι στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, τα δικαστήρια αναθέτουν την αποκλειστική επιμέλεια των παιδιών στην μητέρα, κρίνοντας την ως πλέον κατάλληλη για αυτόν τον ρόλο, ιδιαίτερα όταν το παιδί είναι μικρής ηλικίας. Η στάση αυτή των δικαστηρίων, συμβαδίζει με τις συνήθειες της ελληνικής οικογένειας και της ελληνικής κοινωνίας όπου ακόμα και όταν το ζευγάρι ζει μαζί, τις περισσότερες φροντίδες των παιδιών τις αναλαμβάνει η μητέρα.  Φυσικά, υπάρχουν και εξαιρέσεις και υπάρχουν και πατεράδες οι οποίοι είναι πολύ ενεργοί και ικανοί στην φροντίδα των παιδιών.

Η συνεπιμέλεια με το σημερινό καθεστώς είναι σπάνια επειδή πρώτον απαιτεί συμφωνία των γονέων για να την επιβάλλει το δικαστήριο και δεύτερον επειδή στην πράξη δημιουργεί πολλά προβλήματα.

Το μοντέλο που ένα παιδί μένει μία εβδομάδα με τον ένα γονέα και μία εβδομάδα με τον άλλο γονέα είναι πολύ δύσκολο να λειτουργήσει στην πράξη και στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν είναι προς το συμφέρον του παιδιού. Τα παιδιά έχουν την ανάγκη να έχουν ένα σταθερό περιβάλλον για να αισθάνονται ασφάλεια. Πέραν αυτού και για πρακτικούς λόγους το να «μετακομίζει» το παιδί κάθε εβδομάδα δεν είναι ότι καλύτερο. Ιδίως ένα παιδί σχολικής ηλικίας θα πρέπει να μεταφέρει κάθε εβδομάδα τα βιβλία του, τα cd του, τα παιχνίδια του από το ένα σπίτι στο άλλο.

Παρά τα όσα ακούγονται, το νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί και θα ψηφισθεί δεν προβλέπει τελικά υποχρεωτική συνεπιμέλεια. Προβλέπει πάντως ότι το Δικαστήριο μπορεί να δώσει συνεπιμέλεια ακόμα και αν δεν συμφωνούν και οι δύο γονείς.

Οι καινοτόμες διατάξεις του νέου νομοσχεδίου αφορούν κυρίως την επικοινωνία του γονέα με τον οποίο δεν διαμένει το παιδί και τις συνέπειες για την περίπτωση της κακής άσκησης της επιμέλειας.

Νέα ρύθμιση για την επικοινωνία: Συγκεκριμένα προβλέπεται ότι ο γονέας με τον οποίο δεν διαμένει το παιδί έχει δικαίωμα και υποχρέωση να επικοινωνεί όσο το δυνατόν περισσότερο με το παιδί. Μάλιστα ο νέος νόμος θα θέσει και ένα τεκμήριο ότι η δια ζώσης επικοινωνία αυτή δεν πρέπει να είναι λιγότερη από το 1/3 του χρόνου του παιδιού.

Αυτό πρακτικά ισοδυναμεί με 4 μήνες τον χρόνο, γεγονός σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να δημιουργήσει πρακτικά προβλήματα και να διαταράξει την καθημερινότητα των παιδιών. Κυρίως για τα παιδιά που πηγαίνουν σχολείο και η καθημερινότητά τους είναι γεμάτη από φροντιστήρια, δραστηριότητες και διάβασμα, το να υποχρεωθούν να περνούν 4 μήνες τον χρόνο με τον γονέα που δεν διαμένουν μπορεί να είναι ανεφάρμοστο.

Αλλαγή τόπου κατοικίας: Η αλλαγή τόπου κατοικίας του ενός γονέα δημιουργεί πράγματι πολλά πρακτικά προβλήματα. Προφανώς η συνεπιμέλεια είναι σχεδόν αδύνατο να εφαρμοστεί αν οι γονείς μένουν σε άλλη πόλη ή χώρα εκτός αν το παιδί δεν έχει σχολικές υποχρεώσεις.

Στην πράξη συμβαίνει πολλές φορές μία μητέρα που έχει συνήθως την επιμέλεια του παιδιού να πηγαίνει σε άλλη πόλη για επαγγελματικούς ή άλλους λόγους, οπότε και το δικαίωμα επικοινωνίας του πατέρα με το παιδί γίνεται ιδιαίτερα δυσχερές. Ο νόμος πλέον προβλέπει ότι η αλλαγή του τόπου διαμονής δεν πρέπει να δυσχεραίνει ουσιαστικά το δικαίωμα επικοινωνίας αλλιώς απαιτείται η σύμφωνη γνώμη και του άλλου γονέα ή δικαστική απόφαση.

Κακή άσκηση της επιμέλειας: Ιδιαίτερα σημαντική είναι η νέα διάταξη η οποία προβλέπει ότι αν ο πατέρας ή η μητέρα παραβαίνουν τα καθήκοντα που τους επιβάλλει το λειτούργημά τους για την επιμέλεια τότε το δικαστήριο μπορεί να πάρει μέτρα ή ακόμα και να του αφαιρέσει την επιμέλεια.

Ως τέτοιες περιπτώσεις κακής άσκησης της επιμέλειας αναφέρονται η διατάραξη της συναισθηματικής σχέσης του τέκνου με τον άλλο γονέα και την οικογένειά του, η παρεμπόδιση της επικοινωνίας με τον άλλο γονέα, η παράλειψη του δικαιώματος επικοινωνίας από τον δικαιούχο γονέα αλλά και η αδικαιολόγητη άρνηση του γονέα να καταβάλλει την οφειλόμενη διατροφή στο τέκνο.

Πράγματι, οι δικηγόροι της εταιρίας μας έχουν συναντήσει πολλές περιπτώσεις, που ο υπόχρεως προς διατροφή, συνήθως ο πατέρας, απαιτεί να βλέπει συχνά το παιδί αλλά από την άλλη δεν πληρώνει την διατροφή του. Υπαρκτό αν και όχι συνηθισμένο είναι επίσης το φαινόμενο ο ένας γονέας, συνήθως η μητέρα να φέρνει εμπόδια στην επικοινωνία το παιδιού με τον άλλο γονέα ή με την οικογένειά του. Πλέον σύμφωνα με το νέο νόμο, το Δικαστήριο σταθμίζοντας την συμπεριφορά του γονέα που έχει την επιμέλεια, θα μπορεί να του την αφαιρεί όταν δεν ανταποκρίνεται στα καθήκοντά του.  

Η άποψη του δικηγόρου Στέφανου Οικονόμου είναι ότι το κριτήριο για κάθε δικαστική απόφαση σχετικά με την επιμέλεια ή την συνεπιμέλεια του παιδιού, πρέπει να είναι το συμφέρον του παιδιού και ότι η άποψή του πρέπει να ακούγεται πάντοτε από τον δικαστή και να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη.

Οι δικηγόροι του γραφείου μας μπορούν να σας συμβουλεύσουν για θέματα συνεπιμέλειας και για όλα τα άλλα θέματα που εγείρονται όταν ένα ζευγάρι φθάνει στο διαζύγιο. Μπορείτε να τηλεφωνήσετε στο 2107231630 για να κλείσετε ένα ραντεβού, είτε από κοντά, είτε τηλεφωνικά ή μέσω τηλεδιάσκεψης για να συζητήσετε ότι θέμα οικογενειακού δικαίου σας απασχολεί.