ΔικηγοροςΔιαζυγιων.gr

ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΠΑΤΡΟΤΗΤΑΣ ΤΕΚΝΟΥ

Η πατρότητα είναι μία έννοια βιολογική αλλά και νομική για αυτόν τον λόγο ο νόμος προβλέπει την αγωγή προσβολής της πατρότητας τέκνου. Οι δικηγόροι του γραφείου μας έχουν προβεί πολλές φορές σε άσκηση αγωγών προσβολής πατρότητας και γνωρίζουν τις ιδιαιτερότητες και δυσκολίες τέτοιων υποθέσεων.

Ο νόμος για να μην υπάρχουν αμφιβολίες έχει δημιουργήσει το τεκμήριο καταγωγής του τέκνου από τον γάμο, το οποίο προβλέπει ότι  το τέκνο που γεννήθηκε κατά τη διάρκεια του γάμου της μητέρας του ή μέσα σε τριακόσιες ημέρες από τη λύση ή την ακύρωσή του τεκμαίρεται ότι έχει πατέρα τον σύζυγο της μητέρας.

Όμως η ζωή πολλές φορές δεν ακολουθεί τα νομικά τεκμήρια. Πολλές φορές, ένα παιδί γεννιέται κατά την διάρκεια του γάμου αλλά ο βιολογικός πατέρας δεν είναι ο σύζυγος.

Μερικές φορές οι σύζυγοι βρίσκονται σε διάσταση πολλά χρόνια και δεν έχουν βγάλει διαζύγιο είτε από αμέλεια, είτε λόγω διαφωνιών είτε λόγω καθυστέρησης στις διαδικασίες και έχουν ήδη φτιάξει αλλιώς την ζωή τους με αποτέλεσμα μία γυναίκα να μείνει έγκυος από άλλον άνδρα ενός είναι ακόμα τυπικά ισχυρός ο γάμος της.

Σε αυτές τις περιπτώσεις ο νόμος δίνει το δικαίωμα προσβολής της πατρότητας του τέκνου και αμφισβήτησης του παραπάνω τεκμηρίου.

Σύμφωνα με το άρθρο 1467 του Αστικού Κώδικα με τίτλο Προσβολή της πατρότητας τέκνου, προβλέπεται ότι η ιδιότητα  του τέκνου, ως προς το οποίο συντρέχει ένα από τα τεκμήρια των άρθρων 1465 και  1466,  ως  τέκνου  γεννημένου  σε  γάμο, μπορεί  να  προσβληθεί  δικαστικώς,  αν  αποδειχθεί  ότι  η μητέρα δεν συνέλαβε πράγματι από το σύζυγό της ή ότι κατά το κρίσιμο διάστημα της σύλληψης ήταν φανερά αδύνατο να συλλάβει  από  αυτόν,  ιδίως  εξαιτίας ανικανότητας ή αποδημίας του ή επειδή δεν είχαν σχέσεις.

Την αγωγή της προσβολής πατρότητας μπορούν να την ασκήσουν οι εξής:

1/ο σύζυγος της μητέρας ή ο πατέρας ή η μητέρα του συζύγου, αν αυτός πέθανε χωρίς να έχει χάσει το δικαίωμα της προσβολής.

2/ Το ίδιο το τέκνο

3/ η μητέρα του τέκνου και

4/ ο άνδρας με τον οποίο η μητέρα, βρισκόμενη σε διάσταση με το σύζυγό της, είχε μόνιμη σχέση με σαρκική συνάφεια κατά το Κρίσιμο διάστημα της σύλληψης, δηλαδή ο βιολογικός πατέρας του τέκνου.

Η προσβολή γίνεται από το δικαιούμενο αυτοπροσώπως ή από ειδικό πληρεξούσιό του ή, μετά από άδεια του δικαστηρίου, από το νόμιμο αντιπρόσωπό του.

Για να μην προκύπτουν αμφισβητήσεις σχετικά με την πατρότητα του τέκνου μετά από πολλά χρόνια, ο νόμος έχει θέσει προθεσμίες μετά την παρέλευση των οποίων κανείς δεν μπορεί να την αμφισβητήσει.

Συγκεκριμένα, η Προσβολή της πατρότητας αποκλείεται:

  1. Για το σύζυγο της μητέρας, όταν περάσει ένα έτος αφότου πληροφορήθηκε τον τοκετό και τα περιστατικά από τα οποία προκύπτει ότι η σύλληψη του τέκνου δεν έγινε από αυτόν, και σε κάθε περίπτωση, όταν περάσουν πέντε έτη από τον τοκετό.
  2. Για τον πατέρα ή τη μητέρα του συζύγου, όταν περάσει ένα έτος αφότου έμαθαν το θάνατο του τελευταίου και τη γέννηση του τέκνου.
  3. Για το τέκνο, όταν περάσει ένα έτος από την ενηλικίωσή του.
  4. Για τη μητέρα, όταν περάσει ένα έτος από τον τοκετό ή, εφόσον υπάρχει σοβαρός λόγος για τη μη προσβολή κατά τη διάρκεια του γάμου, έξι μήνες αφότου λύθηκε ή ακυρώθηκε ο Γάμος με το σύζυγό της.
  5. Για βιολογικό πατέρα, δηλαδή τον άνδρα που είχε σαρκική συνάφεια με τη μητέρα, δύο χρόνια από τον τοκετό.

 

Την πατρότητα αποκλείεται να προσβάλουν: 1. ο σύζυγος της μητέρας, αν αυτός αναγνώρισε ότι το τέκνο είναι δικό του πριν γίνει αμετάκλητη η απόφαση για την προσβολή. 2. οποιοσδήποτε από τους δικαιούχους που αναφέρονται στο άρθρο 1469, αν ο σύζυγος συγκατατέθηκε στην υποβολή της συζύγου του σε τεχνητή γονιμοποίηση.

Εφόσον η αγωγή προσβολής πατρότητας τέκνου γίνει δεκτή, το τέκνο  χάνει  την  ιδιότητα  τέκνου που γεννήθηκε σε γάμο, αναδρομικά από τη γέννησή του, μόλις γίνει αμετάκλητη  η  απόφαση  που δέχεται την προσβολή αυτής της ιδιότητάς του.

Εφόσον την αγωγή προσβολής πατρότητας του τέκνου την κάνει ο βιολογικός πατέρας, η απόφαση που την κάνει δεκτή επιφέρει αυτοδικαίως δικαστική αναγνώριση του παιδιού από τον άνδρα αυτόν.

Επειδή στις δίκες αυτές, θεωρείται ότι υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων μεταξύ της μητέρας και του τέκνου της, ο νόμος υποχρεώνει την μητέρα να διορίσει μέσω του Δικαστηρίου, ειδικό επίτροπο για να παραστεί στην δίκη.

Οι δικηγόροι του γραφείου μας Στέφανος και Παναγιώτης Οικονόμου και Συνεργάτες είναι στην διάθεσή σας για να συζητήσουν μαζί σου αν σας απασχολεί παρεμφερές θέμα.