ΟΝΟΜΑΤΟΔΟΣΙΑ ΤΕΚΝΟΥ
Πολλές φορές τα προβλήματα στο γάμο και η διάσπαση της έγγαμης συμβίωσης δημιουργούν και απρόσμενα προβλήματα. Τυχαίνει συχνά το ζευγάρι να βρεθεί σε διάσταση πριν προλάβει να βαφτίσει το τέκνο του. Σε αυτές τις περιπτώσεις, το τεταμένο κλίμα στις σχέσεις του ζευγαριού συνήθως δημιουργεί διαφωνία και ως προς το ποιο όνομα θα πάρει το παιδί με άμεση συνέπεια να μην προχωρούν οι γονείς στην βάφτιση και στην ονοματοδοσία του τέκνου.
Θα πρέπει εξ αρχής να διευκρινισθεί ότι η βάφτιση είναι μυστήριο της εκκλησίας το οποίο στην καθημερινή μας ζωή συνδέουμε με την ονοματοδοσία του παιδιού αλλά από νομική άποψη δεν είναι έτσι. Η ονοματοδοσία τέκνου δηλαδή το ποιο όνομα θα πάρει το παιδί δεν έχει σχέση νομικά με την βάφτιση αυτού.
Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που οι γονείς διαφωνούν μεταξύ τους για το όνομα του παιδιού;
Όπως και σε όλες τις περιπτώσεις που υπάρχει διαφωνία την λύση θα την δώσει το Δικαστήριο.
Πολλές φορές ο γονέας που έχει την επιμέλεια του τέκνου δηλαδή συνήθως η μητέρα θεωρεί ότι η ανάθεση της επιμέλειας σε αυτήν της δίνει το δικαίωμα να αποφασίσει για το όνομα του παιδιού. Όμως όπως έχει κριθεί νομολογιακά το θέμα της ονοματοδοσίας του τέκνου βρίσκεται στο σκληρό πυρήνα της γονικής μέριμνας αυτού και άρα δεν μπορεί να αποφασιστεί μονομερώς από τον γονέα που έχει την επιμέλεια αλλά και από τους δύο γονείς που κατά κανόνα έχουν και ασκούν την γονική μέριμνα αυτού.
Κατά την ορθότερη άποψη η λύση της διαφοράς απαιτεί τακτική αγωγή και δεν δύναται να γίνει με ασφαλιστικά μέτρα εφόσον η ονοματοδοσία δεν μπορεί να γίνει προσωρινά εφόσον το όνομα θα ακολουθεί το παιδί για όλη του τη ζωή. Όπως έχει δεχθεί η νομολογία, ο καθορισμός του ονόματος του τέκνου από το Δικαστήριο δεν είναι δυνατόν να είναι αντικείμενο ασφαλιστικών μέτρων, επειδή οδηγεί στην πλήρη ικανοποίηση του δικαιώματος και δημιουργεί αμετάκλητη κατάσταση για το ζήτημα αυτό που καθιστά άνευ αντικειμένου την άσκηση της σχετικής τακτικής αγωγής. Ως εκ τούτου μόνη οδός απομένει η άσκηση τακτικής αγωγής που θα λύσει την διαφωνία των γονέων σχετικά με την άσκηση της γονικής μέριμνας.