ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΤΕΚΝΑ
Μία από τις συνέπειες ενός διαζυγίου ή της διάστασης των συζύγων, είναι ότι ο γονέας με τον οποίο δεν διαμένει πλέον το παιδί, δεν μπορεί να επικοινωνήσει πλέον μαζί του όπως πριν, όποτε θέλει. Ο νόμος φυσικά προβλέπει στο Άρθρο 1520 του Αστικού Κώδικα ότι ο γονέας με τον οποίο δεν διαμένει το τέκνο, διατηρεί το δικαίωμα της προσωπικής επικοινωνίας με αυτό. Η επικοινωνία αυτή περιλαμβάνει την παραλαβή των παιδιών από τον γονέα με τον οποίο διαμένουν, ώστε να υπάρχει προσωπική επαφή με αυτό πηγαίνοντάς το έναν περίπατο ‘η σε κάποια αθλητική ή κοινωνική δραστηριότητα, τη διανυκτέρευση του παιδιού με το τέκνο κάποιες ημέρες την εβδομάδα ή απλώς για να περάσουν κάποιες ώρες μαζί στο σπίτι. Η επικοινωνία περιλαμβάνει επίσης και την επικοινωνία μέσω τηλεφώνου ή άλλων μέσων ηλεκτρονικής επικοινωνίας.
Με τον νέο νόμο προβλέφθηκε ότι ο χρόνος επικοινωνίας του τέκνου με τον γονέα με τον οποίο δεν διαμένει πρέπει να ορίζεται κατ’ αρχήν στο 1/3 του συνολικού χρόνου, δηλαδή 4 μήνες ανά έτος. Ωστόσο, το τεκμήριο αυτό είναι μαχητό που σημαίνει ότι το δικαστήριο δύναται να αποκλίνει από αυτόν τον χρόνο επικοινωνίας και να καθορίσει μικρότερο ή και μεγαλύτερο χρόνο επικοινωνίας του γονέα με το τέκνο για λόγους που αφορούν στις συνθήκες διαβίωσης και εφόσον σε κάθε περίπτωση δεν διαταράσσεται η καθημερινότητα του τέκνου, λαμβάνοντας υπόψη το βέλτιστο συμφέρον του τέκνου.
Είναι αλήθεια ότι με το βαρυφορτωμένο πρόγραμμα που έχουν ορισμένα παιδιά λόγω φροντιστηρίων, ιδιαίτερων μαθημάτων και αθλητικών ή άλλων δραστηριοτήτων είναι μερικές φορές δύσκολος ο επιμερισμός του χρόνου με έναν τρόπο που και το πρόγραμμα του παιδιού να μην διαταράσσεται και η επικοινωνία του γονέα συνήθως του πατέρα με το παιδί να είναι συνεχής και ποσοτικά και ποιοτικά επαρκής. Δυστυχώς, μερικές φορές, όταν υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ των γονέων το δικαίωμα επικοινωνίας γίνεται μέσο πίεσης ή ακόμα και εκδίκησης μεταξύ των συζύγων. Δεν είναι λίγες οι φορές που η μητέρα βάζει ακόμη και εμπόδια στην επικοινωνία του πατέρα με το παιδί, συμπεριφορά που οδηγεί στη γονική του αποξένωση.
Ένας δικηγόρος, έμπειρος σε θέματα διαζυγίων και οικογενειακού δικαίου, μπορεί να σας καθοδηγήσει για τον ορθότερο τρόπο άσκησης του δικαιώματος επικοινωνίας του γονέα με το τέκνο του και να αντιμετωπίσει στο δικαστήριο αν χρειαστεί όλα αυτά τα θέματα.
Φυσικά το δικαίωμα επικοινωνίας του γονέα με το τέκνο, πρέπει πάντοτε να ασκείται προς το συμφέρον του τέκνου και για αυτό πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν η ηλικία του παιδιού, οι σχολικές ή άλλες υποχρεώσεις του, η ανάγκη του για μελέτη αλλά και για ελεύθερο χρόνο. Είναι προφανές ότι αλλιώς πρέπει να καθοριστεί η επικοινωνία ενός βρέφους που θηλάζει και ενός παιδιού 10 ή 15 ετών.
Από την άλλη για τη ρύθμιση της επικοινωνίας του πατέρα με το τέκνο, πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και οι επαγγελματικές ή άλλες ιδιαιτερότητες που μπορεί να έχει ο γονέας με τον οποίο δεν διαμένει το παιδί. Παραδείγματος χάριν ένας πατέρας που είναι ναυτικός και λείπει μήνες σε ταξίδια στο εξωτερικό, πρέπει να έχει το δικαίωμα να βλέπει συχνότερα το παιδί όταν είναι στην Ελλάδα, ώστε να διατηρείται ο δεσμός με το παιδί και μία ουσιαστική επικοινωνία.
Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο είναι ότι πλέον ο γονέας με τον οποίο διαμένει το παιδί, συνήθως η μητέρα, δεν έχει το δικαίωμα να αλλάξει τόπο διαμονής όταν αυτό θα δυσκολέψει πολύ την επικοινωνία του άλλου γονέα με το παιδί. Αν υπάρχει λόγος για αλλαγή του τόπου διαμονής, θα πρέπει να επιδιώξει είτε τη συναίνεση του άλλου γονέα είτε την άδεια του δικαστηρίου.
ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΠΑΠΠΟΥΔΩΝ ΜΕ ΤΟ ΑΝΗΛΙΚΟ ΤΕΚΝΟ
Τις περισσότερες φορές ο παππούς και η γιαγιά του παιδιού έχουν πολύ συχνή επικοινωνία με το εγγόνι τους, βοηθώντας ακόμη και σε καθημερινή βάση τους γονείς του, οι οποίοι λόγω των αυξημένων επαγγελματικών τους υποχρεώσεων δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν στη συνεχή φροντίδα και επίβλεψη που χρειάζεται ένα μικρό παιδί. Όταν όμως το ζευγάρι χωρίσει, συνήθως το διαζύγιο επηρεάζει και τη σχέση και την επικοινωνία των παππούδων με το παιδί. Παρατηρείται στην πράξη ότι σε ένα διαζύγιο υπάρχει η τάση είτε ο πατέρας είτε η μητέρα του παιδιού να προσπαθεί να στερήσει την επικοινωνία του παιδιού με τους παππούδες της άλλης πλευράς.
Σύμφωνα με τον νόμο οι γονείς δεν έχουν το δικαίωμα να εμποδίζουν την επικοινωνία του τέκνου με τους απώτερους ανιόντες του, δηλαδή τον παππού και τη γιαγιά, εκτός αν υπάρχει σοβαρός λόγος. Κατά την έννοια του νόμου, οι απώτεροι ανιόντες του ανηλίκου τέκνου (παππούς και γιαγιά) έχουν ίδιο και αυτοτελές δικαίωμα, που πηγάζει ευθέως από τον νόμο, προσωπικής επικοινωνίας με το τέκνο (εγγόνι). Σκοπός του δικαιώματος επικοινωνίας του απώτερου ανιόντος, όπως άλλωστε και του ιδίου γονέα με το ανήλικο τέκνο, είναι η ικανοποίηση του φυσικού αισθήματος αγάπης μεταξύ αυτών και η αποτροπή της αμοιβαίας αποξένωσής τους, η οποία θα ασκούσε βλαπτική επίδραση στο συμφέρον του τέκνου, συντελεί δε στην ανάπτυξη του ψυχικού δεσμού και γενικότερα της προσωπικότητας του τελευταίου, για το λόγο δε αυτόν άλλωστε αποβλέπει κυρίως στο καλώς νοούμενο συμφέρον του.
Ο αρνητικός τρόπος με τον οποίο είναι διατυπωμένη η σχετική διάταξη εξηγείται από το ότι ο νόμος θέλησε να τονίσει την αυθυπαρξία του δικαιώματος επικοινωνίας του παππού ή της γιαγιάς με τον ανήλικο εγγονό ή εγγονή και ότι η ρυθμιζόμενη επικοινωνία των προαναφερομένων προσώπων είναι δυνατόν, μόνο κατ’ εξαίρεση, να παρεμποδιστεί από το γονέα ή τους γονείς του που ασκούν τη γονική μέριμνα όταν συντρέχει κάποιος σοβαρός λόγος.
Οι δικηγόροι διαζυγίων του γραφείου μας έχουν χειριστεί με αποτελεσματικότητα πολλές τέτοιες υποθέσεις, στις οποίες ο παππούς και η γιαγιά του παιδιού έχουν προσφύγει στο δικαστήριο, προκειμένου να ρυθμιστεί το δικαίωμα επικοινωνίας με το εγγόνι τους. Η ανάγκη προσφυγής στο δικαστήριο για να ρυθμιστεί το δικαίωμα επικοινωνίας του παππού και της γιαγιάς με το ανήλικο τέκνο είναι ιδιαίτερα συνηθισμένη σε περιπτώσεις όπου ο πατέρας του παιδιού λείπει για μεγάλα χρονικά διαστήματα στο εξωτερικό, όπως παραδείγματος χάριν όταν εργάζεται σε ξένη χώρα ή όταν είναι ναυτικός και λείπει τους μισούς μήνες του χρόνου.
Για να κλείσετε ραντεβού μπορείτε να καλέσετε στο 2107231630.