Το διαζύγιο, όσο κι αν έχει γίνει συνηθισμένο φαινόμενο στη σύγχρονη κοινωνία, παραμένει μια δύσκολη και απαιτητική διαδικασία, η οποία κρύβει πολλές παγίδες. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου οι πρώην σύζυγοι, μη έχοντας λάβει την κατάλληλη νομική καθοδήγηση και συμβουλή, κάνουν σοβαρά λάθη που τα «βρίσκουν μπροστά τους» και επηρεάζουν την καθημερινότητά τους ακόμη και για χρόνια μετά το διαζύγιο. Οι παγίδες σε ένα διαζύγιο είναι πολυδιάστατες: από τη λανθασμένη διαχείριση της επιμέλειας τέκνων και τη διατροφή, έως τις οικονομικές ρυθμίσεις και την κατανομή περιουσιακών στοιχείων. Η καθοδήγηση από εξειδικευμένο δικηγόρο διαζυγίων καθίσταται αναγκαία όχι μόνο για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων του εντολέα, αλλά και για την αποφυγή χρονικά, οικονομικά και ψυχολογικά επώδυνων εξελίξεων.
Σε ένα διαζύγιο γίνεται πάντα μία προσπάθεια να διευθετηθούν όλα τα ζητήματα συναινετικά, με μία έγγραφη συμφωνία των συζύγων. Ειδικά όμως στα συναινετικά διαζύγια, τα οποία χαρακτηρίζονται από την απουσία δίκης, υπάρχει η λανθασμένη εντύπωση ότι δεν απαιτείται εξειδίκευση, το οποίο αποτελεί ίσως την πιο συχνή και επικίνδυνη παγίδα σε ένα διαζύγιο. Πολλά ζευγάρια δηλαδή, προκειμένου να τελειώσουν γρήγορα και «ειρηνικά» με τον γάμο τους, καταλήγουν σε συμφωνίες που είναι είτε ασύμφορες για τον έναν από τους δύο είτε ασαφείς.
Το συναινετικό διαζύγιο λοιπόν, αν και θεωρείται απλή διαδικασία, ενέχει πολλές παγίδες όταν δεν υπάρχει σωστή νομική υποστήριξη και όταν δεν ενημερώνεται προσηκόντως ο σύζυγος για τα δικαιώματά του. Ένας δικηγόρος διαζυγίων μπορεί να σας εξηγήσει αναλυτικά τα ζητήματα που πρέπει να διευθετηθούν, ποιοι όροι πρέπει να τεθούν προς διασφάλιση των δικαιωμάτων σας, αλλά και να σας προστατεύσει από τις παγίδες που μπορεί να τεθούν από την πλευρά του άλλου συζύγου. Το να συμφωνήσετε βιαστικά σε θέματα όπως η διατροφή ή η επιμέλεια τέκνων, μπορεί να σας οδηγήσει σε πολλές δικαστικές διαμάχες στο μέλλον, προκειμένου να διορθωθούν τυχόν λάθη που έχουν γίνει στο συναινετικό διαζύγιο.
Ίσως η πιο ευαίσθητη πτυχή ενός διαζυγίου είναι το ζήτημα της επιμέλειας των ανήλικων τέκνων. Οι διαφωνίες για την επιμέλεια και επικοινωνία με τα παιδιά αποτελούν έναν από τους βασικότερους λόγους εντάσεων μετά τη λύση του γάμου. Σε αρκετές περιπτώσεις μάλιστα, ο ένας σύζυγος επιχειρεί να πιέσει τον άλλο μέσα από συναισθηματικό ‘εκβιασμό’, απειλώντας με στέρηση επαφής με τα παιδιά. Μία τέτοια πρακτική συνιστά κακή άσκηση της επιμέλειας και μπορεί να οδηγήσει μέχρι και στην αφαίρεσή της από τον γονέα ο οποίος την ασκεί. Επίσης, πολλοί γονείς δεν γνωρίζουν ότι ακόμα και σε ένα συναινετικό διαζύγιο, ο τρόπος που καθορίζεται η επιμέλεια μπορεί να επηρεάσει μελλοντικά δικαιώματα επικοινωνίας, αλλαγής του τόπου διαμονής του παιδιού ή ακόμα και διατροφής υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Ένας δικηγόρος διαζυγίων θα σας βοηθήσει να επιτύχετε μια σαφή και δίκαιη συμφωνία, αποφεύγοντας παρεξηγήσεις και μελλοντικές συγκρούσεις.
Η διατροφή (άρθρα 1485 επ. ΑΚ) αποτελεί υποχρέωση που δεν αίρεται ούτε με συμφωνία των μερών, ενώ η παράλειψη καταβολής μπορεί να επισύρει ποινικές ευθύνες (άρθρο 358 ΠΚ). Ωστόσο, πολλές φορές οι γονείς συμφωνούν πρόχειρα σε ποσά ή μηχανισμούς καταβολής που δεν καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες. Μια βασική παγίδα σε ένα διαζύγιο είναι η έλλειψη επικαιροποίησης της διατροφής με βάση τις αλλαγές στο κόστος ζωής ή το εισόδημα των μερών. Ο δικηγόρος διαζυγίων οφείλει να εξασφαλίσει δίκαιη κατανομή των οικονομικών βαρών και, όταν απαιτείται, να επιδιώξει δικαστικά την αναπροσαρμογή της διατροφής.
Η ελληνική νομοθεσία γύρω από το διαζύγιο είναι αρκετά αυστηρή και με πολλές λεπτομέρειες που δεν είναι ευρέως γνωστές. Αν κάποιος δεν γνωρίζει τί δικαιούται ή τί ισχύει νομικά, μπορεί πολύ εύκολα να χάσει σημαντικά δικαιώματα. Για παράδειγμα:
Πότε τεκμαίρεται η συμβολή του ενός συζύγου στην αύξηση της περιουσίας του άλλου;
Ποια είναι η προθεσμία για την άσκηση αγωγής συμμετοχής στα αποκτήματα;
Τί δικαιώματα έχει η σύζυγος αν είναι άνεργη ή εξαρτάται οικονομικά από τον σύζυγο;
Πότε δικαιούται συνεπιμέλεια ο πατέρας;
Μπορεί ο έχων την επιμέλεια γονέας να μεταβάλει μονομερώς τον τόπο διαμονής του παιδιού;
Πώς υπολογίζεται το ύψος της διατροφής;
Η απάντηση σε όλα αυτά τα ερωτήματα μπορεί να δώσει μόνο ένας δικηγόρος διαζυγίων. Γι’ αυτό θα πρέπει να αποφεύγετε να ακολουθείτε συμβουλές από φίλους, συγγενείς ή ακόμα και το διαδίκτυο χωρίς νομική εγκυρότητα. Κάθε υπόθεση είναι διαφορετική. Το ότι κάποιος «πήρε το σπίτι» ή «πήρε αποκλειστική επιμέλεια» ή «πληρώνει υψηλή ή χαμηλή διατροφή» δεν σημαίνει πως θα ισχύσει το ίδιο για τη δική σας περίπτωση. Οι παγίδες σε ένα διαζύγιο, νομικές, οικονομικές και ψυχολογικές, παραμονεύουν σε κάθε στάδιο της διαδικασίας.
Αν βρίσκεστε αντιμέτωποι με ένα διαζύγιο, μην αμελήσετε την έγκαιρη επικοινωνία με έναν έμπειρο δικηγόρο διαζυγίων. Ο σωστός επαγγελματίας θα σας προφυλάξει από τις παγίδες του διαζυγίου και θα σας καθοδηγήσει με ασφάλεια, προασπίζοντας τα δικαιώματά σας.