ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΤΕΚΝΟΥ ΣΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ
Η επιμέλεια του τέκνου είναι το σπουδαιότερο κομμάτι της γονικής μέριμνας αφού περιλαμβάνει τον τόπο της κύριας διαμονής του παιδιού, δηλαδή το με ποιον γονέα (τον πατέρα ή τη μητέρα) θα μένει το παιδί, καθώς και την καθημερινή φροντίδα του, την διατροφή του, την εκπαίδευση του και την υγεία του.
Η νομολογία των δικαστηρίων στην Ελλάδα θεωρούσε επί χρόνια ότι η μητέρα του τέκνου είναι πιο κατάλληλη για να αναλάβει την επιμέλειά του. Όμως τα τελευταία χρόνια, η τάση αυτή έχει αρχίσει να αλλάζει σιγά – σιγά και να ανατίθεται πιο συχνά η επιμέλεια του παιδιού στον πατέρα. Πολλοί άντρες πλέον διεκδικούν και αρκετοί κερδίζουν την ανάθεση της επιμέλειας του παιδιού στον πατέρα του.
Ο νόμος για τη συνεπιμέλεια πλέον καθιστά κανόνα την συνεπιμέλεια των τέκνων και μετά την διακοπή της συμβίωσης του ζευγαριού. Σύμφωνα με μία άποψη που κερδίζει έδαφος στη νομολογία, το Δικαστήριο μπορεί να αποκλίνει από τον κανόνα της συνεπιμέλειας και να δώσει την επιμέλεια στον ένα από τους δύο γονείς, μόνο όταν υπάρχουν ιδιαίτεροι λόγοι, όπως ακαταλληλότητα του ενός γονέα, αδιαφορία για το παιδί κλπ.
Όταν λοιπόν υπάρχουν ιδιαίτεροι λόγοι, το Δικαστήριο μπορεί να δώσει την αποκλειστική επιμέλεια του ή των παιδιών στον έναν από τους δύο γονείς. Ο νόμος κάνει σαφές ότι η απόφαση του δικαστηρίου για την ανάθεση της επιμέλειας στην μητέρα ή στον πατέρα πρέπει να σέβεται την ισότητα μεταξύ των γονέων καθώς και την ισότητα των δύο φύλων.
Παρότι ένα μέρος της νομολογίας, δέχεται ότι κατά την διάρκεια της νηπιακής ηλικίας δηλαδή μέχρι τα πέντε χρόνια η μητέρα πρέπει να θεωρείται πιο κατάλληλη από τον πατέρα για την επιμέλεια του παιδιού, άλλες αποφάσεις δεν το δέχονται αυτό και θεωρούν ότι ο πατέρας μπορεί να διεκδικήσει την επιμέλεια ακόμα και κατά την περίοδο που το παιδί θηλάζει.
Το δικαστήριο πρέπει να λάβει υπόψη του πολλά κριτήρια για να καταλήξει στο αν είναι η μητέρα ή ο πατέρας πιο κατάλληλο άτομο για να του ανατεθεί η επιμέλεια του παιδιού. Αυτά τα κριτήρια είναι οι ικανότητες του κάθε γονέα, το περιβάλλον, το επάγγελμα, η πνευματική τους ανάπτυξη και η δράση τους στο κοινωνικό σύνολο, η ικανότητα προσαρμογής τους στις απαιτήσεις της σύγχρονης κοινωνίας μέσα στο πλαίσιο της λογικής και ορθολογικής αντιμετώπισης των θεμάτων των νέων, η σταθερότητα των συνθηκών ανάπτυξης του τέκνου χωρίς εναλλαγές στις συνθήκες διαβίωσης και φυσικά οι αναπτυχθέντες μέχρι τότε, με ανεπηρέαστη επιλογή, δεσμοί του παιδιού με τους γονείς του και τυχόν αδέλφια του. Για το σκοπό αυτό λαμβάνεται υπόψη η προσωπικότητα και η παιδαγωγική καταληλότητα του κάθε γονέα και συνεκτιμώνται οι συνθήκες κατοικίας και η οικονομική κατάσταση αυτών.
Κατά συνέπεια, αν ο πατέρας υπερτερεί σε όλα αυτά τα καθήκοντα σε σχέση με την μητέρα τότε το δικαστήριο οφείλει να αναθέσει την επιμέλεια του τέκνου στον πατέρα.
Ένας πατέρα λοιπόν που πιστεύει ότι το συμφέρον του παιδιού είναι να έχει αυτός την επιμέλεια έχει κάθε δικαίωμα να διεκδικήσει την επιμέλεια. Στην σημερινή κοινωνία, η ανάθεση της επιμέλειας στον πατέρα, παρότι δεν είναι ο κανόνας, σίγουρα δεν είναι κάτι αδιανόητο και έχουμε επιτυχημένα παραδείγματα. Πλέον υπάρχουν πάρα πολλοί άνδρες που είναι ενεργοί μπαμπάδες δηλαδή μπαμπάδες που ασχολούνται καθημερινά με τα παιδιά τους και μοιράζονται τις ευθύνες με τις γυναίκες τους και έτσι δεν υπάρχει εμπόδιο στο να διεκδικήσουν να ανατεθεί η επιμέλεια του παιδιού στον πατέρα.
Εξάλλου υπάρχουν δυστυχώς και περιπτώσεις που ο ένας γονέας έχει αμελή ή αδιάφορη συμπεριφορά έναντι των παιδιών ή αντιμετωπίζει προσωπικά προβλήματα υγείας ή ψυχολογικά ή ακόμα και εργασιακά που τον καθιστούν ακατάλληλο για την άσκηση της επιμέλειας του τέκνου οπότε σε αυτές τις περιπτώσεις το φύλλο του γονέα δεν παίζει ρόλο. Το δικαστήριο θα κρίνει ποιος είναι πιο κατάλληλος γονέας για την ανάθεση της επιμέλειας με βάση τα κριτήρια που προαναφέραμε.
Οι δικηγόροι του γραφείου μας είναι δίπλα σας για να υποστηρίξουν το αίτημά σας για ανάθεση της επιμέλειας στον πατέρα αν αυτό είναι το καλύτερο για το παιδί, με τον καλύτερο τρόπο, με γνώση και εμπειρία. Θα σας συμβουλεύσουν για όλα τα θέματα επιμέλειας του τέκνου, για το τί πρέπει να πράξετε ώστε να αναλάβετε εσείς την επιμέλεια του και πώς να αποκρούσετε μία αντίθετη αίτηση με την οποία ο άλλος γονέας διεκδικεί την αποκλειστική επιμέλεια του παιδιού.